Mjerenje potrošnje kalorija u mirovanju (RMR)


Naš organizam troši energiju i kada se odmaramo i dok spavamo. Bazalni metabolizam predstavlja potrošnju energije nakon 8-satnog spavanja i 12-satnog gladovanja. Kako je takve uvjete moguće ostvariti samo ako se prenoći u ustanovi gdje se obavlja mjerenje, u rutinskoj primjeni je mjerenje potrošnje energije u odmaranju (RMR) po principu indirektne kalorimetrije. Uređaj mjeri potrošnju kisika i stvaranje ugljičnog dioksida u svakom udisaju i izdisaju. RMR uobičajeno čini 70% naše kalorijske potrošnje.

Zašto se upotrebljava?
- Procjena kalorijskih potreba organizma
- Planiranje dijetetskih mjera pri mršavljenju
- Provjera učinka novog programa tjelesne aktivnosti

Kako izgleda testiranje?
Dok opušteno ležite i mirno dišete, kroz masku koja prekriva usta i nos, skuplja se zrak koji se cijelo vrijeme analizira kako bi se izračunala potrošnja kalorija tijekom odmora. Test traje 15-20 minuta.

Što utječe na metabolizam u odmoru?
Dob, spol , površina tijela, tjelesna masa i nemasna tjelesna masa imaju utjecaja na metabolizam u odmoru. Što je veći udio mišića, to je RMR veći. Sa starenjem se RMR smanjuje. Hladniji klimatski uvjeti povećavaju RMR. Trudnoća povećava RMR. Niskokalorična dijeta i gladovanje smanjuje RMR, zato je teško mršavjeti bez tjelesne aktivnosti. I bolest utječe na razinu metabolizma u mirovanju. Povišena temperatura povećava RMR, kao i povišena razina hormona štitnjače. Smanjena razina hormona štitnjače smanjuje RMR.

Metabolička potrošnja po nemasnoj masi je uvijek ista u zdravom organizmu, što znači da smanjenjem masnoće u tijelu ne utječemo na RMR, ali gubljenjem mišićne mase se RMR smanjuje. Zato će loše isplaniran program mršavljenja završiti gubitkom par kilograma ukupno, a relativno povećanjem masnog tkiva.

Kako možemo povećati metabolizam u odmoru?
Redovitom tjelesnom aktivnošću se povećavaju metaboličke potrebe, ne samo za vrijeme aktivnosti, nego i u mirovanju. Zato redovita tjelesna aktivnost značajno ubrzava mršavljenje.
parallax background

Poliklinika prof. dr. sci. Josip Konja. Obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt