Spiroergometrija


Spiroergometija se koristi u procjeni funkcije srca, cirkulacije, disanja i metabolizma mišića u mirovanju i postepenom povećanju napora sve do maksimalnog. Istodobno se mjere koncentracije kisika i ugljičnog dioksida u zraku koji udišete i izdišete što omogućuje procjenu potrošnje kisika i stvaranja ugljičnog dioksida. Mjerenjem maksimalne potrošnje kisika procjenjujemo aerobni kapacitet skupne mišića koji se koriste tijekom testa, te funkcionalnu rezervu kardiopulmonanog sustava i maksimalno tjelesno opterećenje koje možete podnijeti, tzv. anaerobni prag.

Kada se primjenjuje?
Spiroergometija je korisna u sportskoj medicini, rekreativnim aktivnostima i fitness-u, bolestima pluća i bolestima srca, doziranju intenziteta tjelesnog opterećenja tijekom rehabilitacije i pri sportskim pripremama kako rekreativaca, tako i vrhunskih sportaša.
Pomoću spiroergometrije se procjenjuje plućna i cirkulatorna prilagodba organizma naporu. Spiroergometija je zlatni standard u sportskoj medicini, jer precizno određuje individualni anaerobni prag, a prema tome razine tjelesnih napora tijekom sportskih priprema.
Spiroergometriju čini pokretna traka koja mijenja nagib i brzinu, maska za disanje koja skuplja sav zrak koji se udiše i izdiše za plinske analize. Procjenjuje se potrošnja kisika i stvaranje ugljičnog dioksida. Maksimalna potrošnja kisika je važan prognostički faktor u bolestima srca, pluća i u procjeni perioperacijskog rizika.
Kardiorespiratorna sposobnost (CRF) je odraz zdravlja svih organa.
Testiranje zajedno s uputama i savjetovanjem traje 45 do 90 minuta.

Kako se pripremiti?
• Nemojte jesti barem 4 sata prije testiranja.
• Otuširajte se i dobro istrljajte kožu prsnog koša kako bi se smanjio otpor kože na mjestima gdje se lijepe elektrode za EKG
• Odjenite se sportski, udobno, kratkih rukava.
• Obujte tenisice ili udobnu obuću za hodanje.
• Ukoliko imate lakirane nokte, skinite lak barem s jednog nokta kako bi se mogla pulsnim oksimetrom pratiti saturacija kisikom.
parallax background

Poliklinika prof. dr. sci. Josip Konja. Obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt