Što je ultrazvuk i doppler?


Ultrazvuk je bezbolna i neškodljiva pretraga koja koristi ultrazvučne valove kako bi se kroz ultrazvučni gel prikazala tkiva i organi ispod kože.
Doppler je posebna ultrazvučna tehnika koja omogućuje procjenu brzine i smjera protoka krvi kroz arterije i vene trbuha, bubrega, ruku, nogu, vrata.
Ultrazvučni aparat se sastoji od elektroničkog uređaja s ekranom i od ultrazvučne sonde koja je u doticaju s kožom. Tankim nanosima ultrazvučnog gela se omogućuje dobar prolaz ultrazvučnih valova kroz kožu. Gel se nakon pretrage briše mekanim papirnatim ubrusom s kože. Ultrazvučni gel ne boja kožu i odjeću.

KOJE SU PREDNOSTI OVE DIJAGNOSTIČKE METODE?
Pretraga je bezbolna. Nema ubadanja, niti davanja injekcija kontrasta. Nema zračenja. Lako se može ponavljati kako bi se pratio tijek bolesti.

KOJI SU RIZICI PRETRAGE?
Uobičajenom ultrazvučnom pretragom, nema poznatih štetnih učinaka u ljudi.

Ultrazvuk i doppler vena


Ultrazvuk i doppler vena je koristan u pronalaženju ugrušaka u dubokim venama nogu. To se stanje zove duboka venska tromboza. Ugrušci se mogu otkinuti i iz vena nogu otputovati krvlju do pluća gdje uzrokuju plućnu emboliju, po život opasno stanje popraćeno napadima nedostatka zraka, boli u prsištu i/ili gubitka svijesti. Ako se ugrušak dovoljno rano pronađe, može se na vrijeme započeti liječenje i spriječiti veća oštećenja.

ULTRAZVUK i DOPPLER VENA se koristi i pri pronalaženju uzroka oticanja nogu. Najčešće se radi o proširenim venama ili varikozitetima koji nastaju zbog oštećene funkcije venskih zalistaka. Dopplerom se mogu otkriti i malformacije krvnih žila kao što su fistule, a koristi se i za praćenje funkcije dijaliznih fistula.

Doppler arterija


Pomoću ultrazvučnih valova omogućava prikaz ugrušaka u arterijama, procjenu suženja ili začepljenja arterija. Ove promjene uzrokuju bol u mišićima nogu pri hodu koja bolesnika prisiljava na zastajanje i odmaranje tzv. intermitentne klaudikacije.

KAKO SE PRIPREMITI ZA DOPPLER ARTERIJA I VENA?
Odjenite udobnu, široku odjeću kako biste se lakše svukli. Nakit ostavite kod kuće. Nije potrebno biti natašte osim prije dopplera arterija u trbuhu i bubrežnih arterija kada treba gladovati 6 sati prije pregleda, a dopušteno je to vrijeme piti samo vodu.

KAKO IZGLEDA PRETRAGA?
Najčešće ćete tijekom pretrage ležati na leđima, na boku ili na trbuhu. Pretraga traje 30 do 45 minuta. Tijekom pretrage se mogu čuti šumovi koje proizvodi protok krvi kroz arterije i vene, a ultrazvučno pojačalo nam omogućuje ga ih čujemo glasno. Pretraga je potpuno bezbolna i bolesnici je dobro podnose.
Po završetku pretrage se normalno možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

PRETRAGU OTEŽAVA nepokretnost bolesnika, postojanje rana ili debljina jer je prodor ultrazvučnih valova u tkiva moguć samo do određene dubine.

Ultrazvuk dojki


Ultrazvučnim valovima koji su neškodljivi i bezbolni, proizvodi se slika tkiva dojke. Svrha pregleda je prikaz čvorova ili drugih abnormalnosti dojke.
Posebna PRIPREMA nije potrebna. Nakit ostavite kod kuće, a odjenite udobnu, rastezljivu odjeću koju je lako svući.

Punkcija dojke


Ukoliko je potrebno, uz pomoć ultrazvuka se može tankom iglom doći do promijenjenog dijela organa te aspirirati sadržaj koji se kasnije šalje na citološku analizu.

Ultrazvuk karotida i ostalih arterija vrata


Ultrazvučnim valovima se proizvodi slika karotidnih arterija kao i ostalih arterija vrata, dok se DOPPLEROM procjenjuje brzina i smjer protoka krvi kroz krvne žile. Na taj način se može prikazati začepljenje ili suženje arterija tzv. stenoza karotidne arterije, što predstavlja rizik za moždani udar.

PRIPREMA nije potrebna. Skinite nakit i ostavite ga kod kuće. Odjenite odjeću koja se lako može raskopčati ili ima dublji izrez oko vrata.

Ultrazvuk abdomena/trbuha


Uz pomoć ultrazvučnih valova prikazuju se slike unutrašnjih organa: bubrega, jetre, žučnog mjehura, gušterače i trbušne aorte te njenih ogranaka. Ultrazvuk je neinvazivni postupak bez štetnih učinaka.

PRIPREMA je jednostavna. Preporuča se ne jesti 6 sati prije planirane pretrage, a dopušteno je piti samo vodu. Nakit treba ostaviti kod kuće. Odjenite udobnu, rastezljivu odjeću.

Ultrazvuk trbuha u djece


Ultrazvuk trbuha u djece je potpuno bezbolna pretraga, bez štetnog zračenja kojom uz pomoć ultrazvučnih valova dobivamo sliku unutrašnjih organa: jetru, žučni mjehur, slezenu, gušteraču, crijeva, slijepo crijevo, želudac i pilorus, bubrege, mokraćni mjehur, maternicu, jajnike ili testise. Kod djece ultrazvuk može koristiti pri dijagnosticiranju upale slijepog crijeva. Ultrazvukom se mogu vidjeti žučni kamenci, kamenci u bubregu, apscesi, ciste. To je korisna pretraga kod bolova u trbuhu, maloj zdjelici ili u području skrotuma u djece.

PRIPREMA ovisi o načinu pregleda, a najčešće nije potrebna. Djetetu treba odjenuti ugodnu rastezljivu odjeću koja se lako svlači.
DOPPLER dodatno pomaže prikazati protok krvi kroz organe, kao i suženja ili začepljenja žila u trbuhu.

Ultrazvuk kukova dojenčadi


Ultrazvučni valovi omogućuju prikaz mišića, tetiva, ligamenata, zglobova, kosti i mekih tkiva kuka. Pretraga se koristi za dijagnozu poremećaja razvoja kuka u dojenčadi tzv. displaziju kuka. Ultrazvuk je bezbolna pretraga koja nije povezana sa zračenjem ili drugim štetnim učincima.

Posebna priprema nije potrebna. Dijete odjenite lagano kako biste ga brzo mogli svući. Korisno je dijete nahraniti prije pretrage, ponijeti bočicu ili dudu varalicu kako bi bilo što mirnije.

Ultrazvuk zglobova, mišića i tetiva


Uz pomoć ultrazvučnih valova se oslikavaju zglobne čahure, procjenjuje količina izljeva u zglobu i omogućuje punkcija. Također prikazuje se kontinuitet mišićnih vlakana, struktura kao i kompaktnost tetiva. Ultrazvuk je korisna metoda u procjeni upalnih i degenerativnih bolesti kao i pri sportskim i ostalim ozljedama.

Ultrazvuk štitnjače


Ultrazvučni valovi oslikavaju štitnu žlijezdu koja se nalazi na vratu. Pregled je potpuno neškodljiv, neinvazivan i bezbolan. Prikazati se mogu čvorovi ili promjena strukture tkiva štitnjače.

PRIPREMA nije potrebna. Nakit ostavite kod kuće, a odjenite udobnu, rastezljivu odjeću koja se može raskopčati oko vrata ili ima veći izrez.

Punkcija štitnjače, limfnih čvorova i žlijezda slinovnica


Ukoliko je potrebno, uz pomoć ultrazvuka se može tankom iglom doći do promijenjenog dijela organa te aspirirati sadržaj koji se kasnije šalje na citološku analizu.

Ultrazvuk prostate


Ultrazvučni valovi oslikavaju prostatu i pomažu u pronalaženju uzroka otežanom mokrenju ili povišenim vrijednostima PSA. Također pomažu razriješiti razlog nenormalnog nalaza digitorektalnog pregleda, posebno ako je prostata uvećana. Ultrazvuk je neškodljiva i neinvazivna pretraga.

Ehokardiografija – ultrazvuk srca


Koristeći ultrazvučne valove, oslikavamo srčane konture u stvarnom vremenu što omogućuje prikaz oblika i funkcije srčanog mišića, zalistaka i osrčja kao i okolnih tkiva poput poplućnice, donje šuplje vene, jetrenih vena i velikih krvnih žila. Osim izgleda srca, dobivamo i podatke o funkciji, te indirektno procjenjujemo tlakove u srčanim šupljinama te tlak u plućnoj cirkulaciji.

Ultrazvuk srca je potpuno neškodljiva i bezbolna pretraga, a dragocjena je u dijagnostici uzroka oticanja nogu ili trbuha,kod nedostatka zraka pri ležanju ili u naporu, kod srčanih šumova, za prognozu i planiranje liječenja aritmija i u praćenju uspješnosti liječenja srčanog popuštanja.
Pretraga se provodi uz pomoć ultrazvučne sonde koja je u doticaju s kožom preko ultrazvučnog gela dok bolesnik leži na lijevom boku.

Kako se pripremiti?
Prije pretrage nije potrebno gladovati.

Odjenite odjeću koju je lagano svući jer tijekom pregleda prsni koš mora biti gol. Pregled traje 30 minuta. Nakon pregleda se gel uklanja papirnatim ubrusom. Gel ne boja kožu niti odjeću.
parallax background

Poliklinika prof. dr. sci. Josip Konja. Obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt