Prof. dr. sci. Josip Konja specijalista pedijatar, subspecijalist pedijatrijska hematologije i onkologije, primarius, redovni profesor u trajnom znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1972; za asistenta na Katedri za pedijatriju izabran je 1977., za znanstvenog asistenta 1981, za znanstvenog suradnika 1984, za docenta 1984, za znanstvenog savjetnika 1986, redovni profesor je od 03.10.1986 a u trajnom znanstveno-nastavnom zvanju redovnog profesora od 02.06.1998. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Stručna usavršavanja: UICC Postgraduate course on Clinical Cancer Chemotherapy (1978); ESO Postgraduate Course on Leukaemia, Milano (1986); UICC Postgraduate Course on Medical and Paediatric Oncology, St. Gallen (1988); ESO Postgraduate Course on Paediatric Oncology, Amsterdam (1988), Visiting Scientist, Abteilung fur Padiatrische Haemato/Onkologie, St. Anna, Kinderspital, Beč (1988, 1992), Visiting Scientist, Hospital for Sick Children, Hemato/oncology department, London (1989), Visiting Scientist, Children's Hospital Graz, hematology-oncology department (1996, 2004, 2008, 2010, 2012).

Od 1988. bio je pročelnik Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, voditelj Referentnog centra za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravlja RH i predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravlja RH za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju. Član je vodećih europskih, američkih kao i domaćih udruženja hematologa i onkologa : Hrvatski liječnički zbor, sekcija za hematologiju i onkologiju HLZ, sekcija za onkologiju HLZ, sekcija za pedijatriju HLZ, International Society of Haematology, European Society for Medical Oncology, International Society of Pediatric Oncology, World Federation of Haemophilia, European Hematology Association (EHA), International Society of Thrombosis and Haemostasis, Gesellschaft fur Padiatrische Onkologie und Hamatologie, American Society of Pediatric Hematology/Oncology, BFM Study Group, SIOP ( International Society of Pediatric Oncology), ALL-IC BFM study group, SIOPEL Study Group, EACR (Europsko udruženje za istraživanje zloćudnih bolesti)

Bio je pozvani predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Sudjelovao je u izvođenju nastave iz djelatnosti Katedre za pedijatriju na dodiplomskoj (hrvatski i engleski studij) i poslijediplomskoj razini sa punom nastavnom obavezom. Sudjelovao je u izradi programa subspecijalizacije pedijatrijske hematologije i onkologije, mentor i ispitivač na subspecijalističkim ispitima iz pedijatrijske hematologije i onkologije, specijalističkim ispitima iz pedijatrije, ispitima na poslijediplomskom studiju iz pedijatrije kao i na ispitima iz pedijatrije u dodiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina (1996 – 2009) bio je voditelj poslijediplomskog studija Klinička pedijatrija. U dva navrata (2005 – 2009) bio je zamjenik predstojnika Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Član je uredničkih odbora „MEMO“ Magazine of european medical oncology, International Journal for Haemato-Oncology Professionals i Libri Oncology – Croatian Journal of Oncology

Napisao je Sveučilišni udžbenik Pedijatrijska onkologija, koautor odnosno autor 4 udžbenika – priručnici stalnog medicinskog usavršavanja iz pedijatrije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor odnosno koautor 220 znanstvenih, stručnih radova, nastavnih tekstova, kongresnih saopćenja sa međunarodnom recenzijom, mentor pet magistarskih radova i član komisije za obranu doktorskih disertacija. Bio je voditelj 4 znanstvena projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, i suvoditelj Internacionalnog znanstvenog projekta „ALL IC – BFM 2009“ – A randomized trial of the I – BFM – SG for the Management of Childhood non – B Acute Lymphoblastic Leukemie (EudraCT No 2010-019722-13) registriranog u EU koji ima međunarodnu recenziju.

Sudjelovao je aktivno na većem broju inozemnih i domaćih kongresa iz pedijatrijske hematologije i onkologije. Unaprijedio je struku uvođenjem novih dijagnostičkih postupaka i metoda liječenja u pedijatrijskoj hematologiji i onkologiji u Republici Hrvatskoj tako da se djeca liječe na isti način s gotovo istim rezultatima (oko 75% izlječenja) kao u Europi i SAD-u. Bio je predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravlja RH te je značajno doprinjeo razvoju i poboljšanju stanja u pedijatriji specijalno u pedijatrijskoj hematologiji i onkologiji u RH.

parallax background

Poliklinika prof. dr. sci. Josip Konja. Obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt